Kokosnöt!

Att byta ut en mindre bra vana till en bättre mer hälsosam vana ( 1 st/vecka) skrev jag om i mitt förra inlägg.
En sådan vana skulle kunna vara att byta ut eller faktiskt äta mera av den  fantastiska kokosnöten! 
Ja, kokos är bra i alla former! 
 Kokosfett är ju väldigt på "tapeten" just nu i hälso & träningsvärlden! Varför är det så bra?
 
Kokosnötens fett och proteiner. 
Kokosnöten innehåller bra fetter.  Eftersom kokosfett till 60-70% består av de mellanlånga mättade fetterna, som knappt lagras som fett och lätt förbränns av kroppen, är det en sorts fett som verkligen är bra att konsumera. Fetterna bromsar magsäckstömningen och ger bättre blodsockersvar.
Det gäller både för blodsockret, uthålligheten och hälsan!
Kokosnötens protein är väldigt rikt på aminosyran arginin, vilket i näringsfysologin klassas som en kvävedonator. 
Arginin ger en kärlvidgning (muskelpump för inbitna gymfantaster) och har hos diabetiker försöksdjur bidragit till reparerade beta-celler.
Eftersom det är dessa celler i bukspottkörteln som producerar insulin är det en fantastisk egenskap!
Observera att proteinet framförallt finns i det vita och fasta innanmätet som utgör färsk och riven kokos.
 
 
Xylos i skalet.
Kokosnötens skal ( ja det bruna hårda som oftast dumt nog är borttaget) innehåller en sockerart som heter Xylos,  vilket även kallas träsocker. Är således inte detsamma som kokossocker men jag vill ändå nämna det eftersom det visat sig så lovande när det gäller blodsocker. Det intressanta är att det har visat sig att hämma nedbrytningen av stärkelse men också vanligt socker, vilket ger en mycket mer utdragen blodsockerkurva. Det leder automatiskt även till en lägre insulinutsöndring. 
 
Så att byta ut den farligaste hälsoboven - transfetter, som är ett fett framställt på kemiskt vis (därutöver så billigt) och istället konsumera kokos med god aptit vore väl en bra vana att byta ut för din hälsas skull!
 
Vår största "hälsobov" transfetter som du hittar i hel och halvfabrikat så som i färdiglagad mat, såser (även pulversoppor, pulversåser), kakor, godis etc, eftersom den är så billig att framställa.
 
 
Kokos oljan (ren kallpressad) går väldigt bra att använda i både matlagning, stekning samt bakning eftersom det tål upphettning utan att förstöras. Krämig konsistens som blir flytande vid 20°.
 
 
 
 
Och mina fantastiska kokos chips "MED SKAL PÅ" köper jag här i Linköping på min favorit nötbutik Tavazo som ligger på Nygatan 33. Värt ett besök kan jag låva!!

Kommentera här: