Undvik sockerbomber genom klokare val

Söndag och här planeras och tillagas veckans matlådor för fullt. Eller i alla fall halvfärdiga ;).
Det grillas färsk kyckling samt torskrygg i ugnen och en plåt blandade rotfrukter & grönsaker. På så sätt har jag alltid "basen" färdig och fryser in i olika lådor.
Planering och förberedlse för att veta att jag får i mig bra och näringsrik mat utan massor med dolt socker. Mat som ger mig energi och inte tar den.
 
Vi har vant oss vid den söta smaken, och för vissa går det så långt att suget efter sött blir så starkt att det blir en typ av beroende. Men även generellt får de flesta i sig betydligt mer socker än vad som rekommenderas.
 
Och vi får i oss betydligt mer sött än de klassiska vita sockret. På senare år har en hel rad med andra sockerarter och sötningsmedel dykt upp i våra livsmedel. Det heter bland annat fruktossirap, glukossirap, maltodextrin, druvsocker, majsstärkelse osv.
Vi äter också mer av de varor där de nya sockerarterna används, som till exempel godis, glass, vitamindrycker, såser, flingor, halvfabrikat och färdig mat.
De nya sockerarterna har samma negativa effekter på kroppen som vanligt socker. Det påverkar blodsockret, blodfetterna, vikten och ökar risken för sjukdomar. Och i vissa fall är det "nya" sockret till och med värre än det vanliga vita.
 
Tänkte här nämna några riktiga (dolda) sockerbomber!
 
1. Blodpudding.
Dags att skrota den gamla myten från dagis om att blodpudding är nyttigt!
Producenterna proppar blodpuddingen full av socker för att den ska kunna säljas till ett billigare pris.
 
2. Fettfri korv.
 
Om du trodde att du gör ett nyttigt val när du letar efter låg fettprocent i korven, tänk om! Fettfri korv är nämligen av maltodextrin, potatismjöl och modifierad stärkelse, det vill säga socker!
 

3. Färskpressad apelsinjuice.
 
Ytterligare en myt att slå hål på - färskpressad juice är tyvärr inte vidare nyttig, åtminstone inte ur ett sockerperspektiv. Apelsinjuice innehåller lika mycket socker som läsk! Och c-vitaminet kan du enkelt få i dig genom att istället äta tex broccoli eller vitkål.
 
 
4. Fryst och grillad kyckling.
Har du kört på deffdieten med kyckling i massor helt ovetandes om vilken dold sockerfälla det är.... i alla fall fryst kyckling som nästan alltid innehåller tillsatt socker, och färdig-grillad sådan, vars kryddblandning består av glutamat och just ja, socker.
 
5. Tacokryddmix.
Ohoho, fredagsmyset består av mer än bara mexikanska smaker! De flesta färdiga tacokryddmixer innehåller nästan 50 procent olika sockerarter, bara benämnda på annat sätt.
 
Men här har ni en utan socker och tillsatser - ett bra val!

6. Bars.
Kanske inte helt otippat, men de flesta bars är som godis med vitaminer i. Superbra om du vill gå upp i vikt alltså....
Under fliken recept hittar ni enkla, nyttiga bars utan tillsatser och socker som ni enkelt och snabbt kan göra själva.
Det är inte så svårt att få ner sockerkonsumtionen bara man blir lite mer medveten konsument och då kan göra  klokare bättre val av livsmedel som jag nu hoppas att ni gör!