Protein, fett & kolhydrater

Igår hade jag en kort kostföreläsning på Ekobrottsmyndigheten här i Lkp genom Actic. Och då förstod jag att vissa saker som är så självklara för mig  inte är det för många andra, som exempel när man pratar om protein, fett & kolhydrater.
Så därför tänkte jag försöka förtydliga lite i detta inlägg (utan att det blir för komplicerat) vad jag menar när jag i tidigare inlägg skrev om att välja "balanserad kost med högt proteinintag av god kvalitét, nyttiga fetter och näringsrika kolhydrater".
Och då undrar kanske flera av er (precis som dom gjorde i går) - vad/ vilka livsmedel är det?
 
Om vi börjar med protein. Kroppens byggstenar!
Proteinet är nödvändigt för cellens uppbyggnad, förbildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvar
samt stor betydelse för våran muskeluppbyggnad!
 
Proteinrika livsmedel:
* Kyckling & kött.
* Fisk & skaldjur (lax, torsk, tonfisk, räkor etc.)
* Kvarg & keso
* Ägg
* Ost,  (Västan ost, feta, get, parmesan, haloumi etc.)
* Sojabönor
* Baljväxter (bönor)
 
Fett: Fett är en viktig energikälla för våra kroppar. Och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för våra kroppar ska må bra. Många skulle må bra/bättre av att äta mindre fett. MEN för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat fett och mer omättat fett, som kommer från växtriket.
 
Exempel på bra fetter:
* Kokosolja
* Olivolja (Extra Virgin)
* Sesam & linfröolja
* Fröer
* Nötter (naturella, gärna med skal)
* Nöt smör (mandelsmör, cashewnötsmör, tahinismör etc.)
* Avokado
 
Och till sist kolhydrater, som är ett gemensamt namn för stärkelse, kostfibrer och olika sockerarter. Fungerar som kroppens bränsle.
Det finns både snabba och långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater som gör att vår blodsockerkurva stiger snabbt och i sin tur utsöndrar massor insulin från vår bukspottköttel för att sänka den höga blodsockerkurvan.
Högt insulinpåslag = hög fettinlagring och ökat "sug" efter något.....
Snabba kolhydrater finns i vitt mjöl & socker, alltså vit pasta, vitt ris, vitt bröd, kakor etc.
Medan dom långsamma kolhydraterna ger en jämnare blodsockerkurva - mindre insulinpåslag = mindre fettinlagring.
Därför är det bra att äta långsamma kolhydrater för att stabilisera blodsockret och hålla en jämn kurva.
 
Exempel på naturliga, långsamma kolhydrater:
* Grönsaker (broccoli, blomkål, olika kålsorter, rödbetor etc.)
* Rotfrukter (morötter, palsternacka, kålrötter etc.)
* Sötpotatis (är ingen potatis utan en ört)
* Quinoa (naturlig ört)
* Frukt & bär
 
Snabba kolhydrater kan behövas som en energikick ibland. Samt före och efter träning, för att fylla på "förråden" snabbt igen samt påskynda återhämtningen, beroende på vad/hur hårt/ hur länge du tränar.
 
Hoppas att ni blev lite klokare!? Nu ska jag njuta av grönsaker/rotfrukter, fisk & sallad till min kvällsmat.
 

Kommentarer:

1 Melinda :

skriven

detta måste jag ju helt klart testa

2 rememberthiis.blogg.se:

skriven

Mums!

Kommentera här: