Nyttiga nöten.....
Precis hemkommen från ett grymt eget träningspass. Helgerna för mig brukar vara bra träningsdagar.
Varför? Kanske för att jag äter lite extra gott (mycket nötter), sover lite mera och är helt enkelt mer avslappnad.
Lördagar är vi några "tjejer" som tränar tillsammans, det är så kul! Även jag behöver peppning i min träning :)
+ att vi får det sociala med lite småprat också. Efteråt om inte annat.....
Att jag äter (älskar) naturella nötter är för många av mina bekanta ingen nyhet. Men vet DU hur nyttiga de är och att det även kan ge din förbränning en rejäl boost, genom att välja nötter till din måltid/ mellanmål?
Att nötter är nyttigt, det vet vi - de mättar bra, innehåller mycket näring och skyddar mot sjukdomar.
Det finns också näringsmässiga skillnader mellan nötter.
Jag tänkte här bjuda Er på en liten guide.

Visste ni att folk som äter nötter väger i genomsnitt mindre än de som inte gör det?
Detta är en bild från min favoritaffär Tavazo i Linköping.
Vilka ska man välja?
Pecannöt:
Är inte bara god i musli, bakverk och nötblandningar, den är också vansinnigt nyttig. Den har väldigt högt antioxidantinnehåll, vilket faktiskt är det högsta av alla nötter. Med det bruna inneskalet kvar på.
Den har en högt fetthalt, men eftersom det är nyttiga fetter, är det knappast någon nackdel.
Paranöt
Selen är ett grundämne som kroppen använder för att producera antioxidanter, vilket skyddar oss mot för tidigt åldrande, cancer samt hjärt - och kärlsjukdomar.
Den brasilianska paranöten är naturligt rik på selen och en handfull näve av dessa varje dag är lika effektivt som ett tillskott - men mycket godare. Och i Sverige är det känt sedan länge att många har brist på selen.
Jordnöt
Som egentligen inte är en nöt, utan en baljväxt. Därför är inte fettkvaliten lika bra som övriga nötter och är ett mer allergiframkallande livsmedel. Men den har flera bra egenskaper jordnöten också. Den är proteinrik och innehåller reservatol, vilket är en antioxidant som tycks skydda mot Alzheimers sjukdom.
Valnöt
En fantastik nöt med mycket antioxidanter och en hög halt av omega -3 i form av ALA.
Den fettsyran byggs bland annat in i hjärnan och kan dessutom omvandlas till omega-3 DHD, som annars finns i fisk.
Valnöt är därför bra för våran hjärna, vårat minne och motverkar konsentrationssvårigheter.
Kanske därför den är en av mina favoriter?
Hasselnöt
Så länge det bruna inneskalet är kvar, är även denna nöt rik på antioxidanter.
Och innehållet av magnesium (som flera har brist på, utan att veta om) och kalcium är dessutom väldigt högt, samt halten av E- vitamin är på topp. Hasselnöten innehåller även betasitosterol, vilket har en kolesterolsänkande effekt.
Cashew
Innehållet av antioxidanter är i denna nöt något lägre jämfört mot andra nötter. Till dess fördelar hör dock det höga innehållet av järn, folsyra samt magnesium.
Mandel
Mandel är egentligen en stenfrukt och ingen nöt. Dess näringskvalitet är dock i nivå med vanliga nötter.
Dock tycks det vara något svårare för kroppen att absorbera fettet från mandlar vilket gör att det lätt att håll vikten även om man (som jag) äter en hel del mandlar.
Forskning visar att fettet i nötterna är särskilt gynnsamt för att hålla energiförbrukningen och fettförbränningen uppe.
Ungefär tio procent av nötternas energiinnehåll går upp i rök när du omsätter dem. Och mellan fem & femton procent av nötternas kalorier tas inte upp alls i kroppen, de passerar rakt igenom mag-/tarmkanalen.
Så ät nyttiga nötter!! Och det finns många fler som till exempel Macadamianöt, Pistaschnöt, Kokosnöt.....
men det tar vi i ett annat inlägg.
Nu ska här lagas lite mat för kommande vecka. Planering..... är A & O !!
Ha en fin kväll! PT-Anna